SLUITEN Bel ons +31 (0) 297 380 202
Dagje Brussel

Vorige week reisde ik naar Brussel af voor de jaarlijkse vergadering van de ‘EU Commission DG Agriculture Civil Dialogue Group Flowers & Plants’. Tijdens deze vergadering vindt een uitwisseling van informatie plaats tussen het bedrijfsleven en de EU-ambtenaren. Het bedrijfsleven wordt op de hoogte gebracht van de EU dossiers waaraan gewerkt wordt en praat op haar beurt de ambtenaren bij over de ontwikkelingen in de verschillende sectoren.
 
Met de collega’s van Union Fleurs, onze vooruitgeschoven post in Brussel, vond een vooroverleg plaats. Afgesproken werd het niet geagendeerde onderwerp ‘Brexit’ ter sprake te brengen. Niet geagendeerd omdat het Verenigd Koninkrijk nog deel uitmaakt van de EU waardoor er geen reden is om over mogelijke consequenties te spreken. Wij hielden in de vergadering de ambtenaren echter voor dat de consequenties enorm zullen zijn. Het aansnijden van dit onderwerp was duidelijk ‘not done’. Van achter de Brusselse burelen kwam dan ook geen enkele reactie.
 
De wijze waarop EU-promotiegelden toegewezen worden was voor ons een ander belangrijk gespreksonderwerp. De sierteeltsector krijgt niets of nauwelijks iets van de beschikbare 188 miljoen euro tot haar beschikking. 100 miljoen euro is vrijgemaakt voor promotieprojecten in derde landen voor de in de EU geproduceerde producten. Leuk natuurlijk, maar niet als je bedenkt dat 95% van deze bloemen en planten de EU helemaal niet verlaten. Sierteeltpromotieprojecten vallen ook niet in de door de EU benoemde categorieën: ‘agrarische productiemethoden’, ‘kwaliteitsschema’s’, ‘consumptie groenten & fruit’, of ‘consumptie schapen- en geitenvlees’. Ons pleidooi om een categorie ‘consumptie bloemen en planten’ toe te voegen was aan dovemans oren gericht. Voor nieuwe aanvragen zullen de projectplannen dus nog creatiever moeten worden.
 
Een dagje Brussel liep anders dan vooraf gedacht. Ondanks dat van een echte dialoog weinig sprake was, was het wel goed om er te zijn en de buitenlandse collega’s weer gesproken te hebben. De uitvoerende EU-ambtenaren hebben overduidelijk niets met onze sector en een ochtendje per jaar met elkaar vergaderen is te weinig om daar verandering in aan te brengen. Vandaar dat de VGB zich met Union Fleurs op een hoger en dus politiekniveau in Brussel begeeft.

Geef uw reactie

* verplichte velden