Floriade 2022

Over drie jaar opent de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2022 in Almere haar poorten. Velen stellen daar vragen bij: de vorige edities leden toch verlies en we vonden het toch allemaal maar ouderwets? Er is toch ook heel veel weerstand in Almere?
 
Uit recent onderzoek blijkt dat ‘Floriade 2012 op veel terreinen positief heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Noord-Limburg’. De kritiek in Almere lijkt plaats gemaakt te hebben voor enthousiasme. Dit enthousiasme is te bespeuren bij politiek en bij steeds meer bewoners. De organisatie is opgetuigd en aan de slag gegaan om het tuinbouwbedrijfsleven te betrekken. Bij voorgaande edities konden die tuinbouwsectoren met financiële bijdragen van het PT en HBAG de nodige collectieve inzendingen ontwikkelen. Dat is verleden tijd; de achterban moet op een andere wijze aangespoord worden. Per sector zijn daarom ambassadeurs aangewezen.

"Growing Green City’s biedt kansen"
 
Een blik op de website www.floriade.nl leert dat er al veel activiteiten zijn in aanloop naar 2022. Het thema is ‘Growing Green City’s’. Organisaties en ondernemers uit de groenvoorzieners- en boomkweke­rijsector zijn al volop bezig met het maken van plannen en het planten van bomen. In een Green City wordt tenslotte de positieve waarde van groen op onze leefomgeving uitgevent. Het thema biedt mijns inziens ook voor de bloemisterijsector kansen. Tijdens de presentatie van het plan van aanpak kreeg ik onlangs al wat ideeën voorgeschoteld die nadere uitwerking verdienen. Zo komen er huizen, kantoren en een school, die soms tijdens het evenement, maar zeker na sluiting van de expo ‘bewoond’ worden. Voor producenten en handelaren in kamerplanten een uitgelezen kans om die gebouwen aan te kleden en zo de sierwaarde, maar ook de voordelen van hun producten voor het binnenklimaat aan een groot internationaal publiek te tonen. In de woonwijk komt ook een bloemenwinkel. Nieuw sortiment kan hier op een aantrekkelijke manier getoond worden.
 
Het koppelen van het plan van aanpak en het thema ‘Growing Green City’s aan ondernemers in de tuinbouwsector vergt inzet van velen. Ondernemers die ook mogelijkheden zien, breng ik graag in contact met de ambassadeurs van Floriade! Drie jaren lijken lang, maar ze zijn zo voorbij…

Bron: Column Vakblad voor de Bloemisterij  27 maart 2019 

Geef uw reactie

* verplichte velden