SLUITEN Bel ons +31 (0) 297 380 202
B-Day

Voor iedere sectorgenoot die exporteert naar het Verenigd Koninkrijk moet 29 maart 2019 nu toch wel met hoofdletters in de agenda staan. Op deze dag treedt het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Van alle kanten wordt het bedrijfsleven aangespoord om maatregelen te treffen. Hoewel er nog heel veel onduidelijk is over die uittreding, zeker is dat de impact enorm zal zijn. De export van bloemen en planten naar ons tweede exportland gaat veel hinder ondervinden van de Brexit.
 
Op alle beleidsniveaus wordt rekening gehouden met een zogenaamde ‘harde Brexit’ waardoor exporteren naar het VK gelijk komt te staan aan exporteren naar zogenaamde ‘derde landen’. En bij export naar derde landen krijgen bedrijven te maken met algemene douaneformaliteiten, sectorspecifieke markttoegangseisen en dikwijls ook met importtarieven.
 
Fytosanitaire controles die u per zending (een zending is een partij bloemen of planten) aanvraagt, ‘aangifte ten uitvoer’, controle door douane in haven van vertrek, controle door douane in haven van aankomst, fytosanitaire controle in haven van aankomst, risico op afkeuringen, en vooral veel administratieve rompslomp, vertraging in het logistieke proces en toename van kosten.
 
Deze week is de Nederlandse overheid gestart met de werving van ongeveer 1000 douaniers. Het KCB neemt binnenkort een besluit over het aantrekken van een groot aantal extra controleurs. Brancheorganisaties als de VGB proberen samen met onder andere Ministeries, de Ambassade in Londen en lobbyisten in Den Haag en Brussel het leed te verzachten. Wij pleiten onder andere voor een transitieperiode, een andere manier van inspecteren zodat niet iedere zending gecontroleerd hoeft te worden en een snelle doorgang bij de douane.
 
Ondernemers die naar het VK exporteren roep ik op om zich te verdiepen in export naar derde landen. Kijk eens naar het aanvragen van inspecties via het online systeem Client Export. Uit een onlangs gepubliceerd KPMG-rapport blijkt dat aanschaf hiervan en de aanpassing daarvan op uw eigen systemen  al snel 20.000 euro kost. Abonneer u op nieuwsbrieven over Brexit (bv. via de site HulpbijBrexit.nl) en overleg met uw klanten over te nemen stappen en mogelijke gevolgen. VGB- leden ontvangen binnenkort een uitnodiging voor een bijeenkomst over de Brexit.
 
Nu maar hopen dat de Engelsen een beetje opschieten met onderhandelen en dat ook zij de nodige voorbereidingen treffen, zodat de duizenden vrachtwagens die er dagelijks in- en uitgaan zonder veel vertraging kunnen doorrijden. B-day komt steeds dichterbij!
 

Geef uw reactie

* verplichte velden