SLUITEN Bel ons +31 (0) 297 380 202
Elke schakel haar eigen rol

Voor- en tegenstanders. Overal kom je ze tegen: in vakbladen, nieuwsbrieven en op sociale media. Voor- en tegenstanders van het aanwenden van Europese financiële middelen voor hulp aan de slachtoffers van de orkaan op Sint-Maarten en van de regeringscoalitie die binnenkort op het bordes lijkt te staan. Dichter bij huis: voor- en tegenstanders van digitaliseren in de bloemen- en plantenwereld, van het behouden van de fysieke veilingklok en van nieuwe handelsplatformen.

Bij de vele bezoeken die ik afleg ter kennismaking en introductie ervaar ik, als relatieve nieuwkomer in deze sector, een genuanceerder beeld. Natuurlijk heeft iedereen zo zijn of haar eigen belangen. Ik hoor kritische en positieve geluiden over de nieuwe kansen die veranderingen bieden. Maar ook dat het vele gediscussieer eigenlijk afleidt van hetgeen waar we met z’n allen voor staan: het op een zo efficiënt mogelijke manier verkopen van zoveel mogelijk bloemen en planten.

De bloemen- en plantensector draait op dit moment op volle toeren dat blijkt onder andere uit de exportstatistieken van Floridata. Tot en met augustus ligt de totale groei op 6 procent en nu al bedraagt de omzet iets meer dan 4 miljard euro. Nog nooit eerder werd die grens al in augustus bereikt. Zet deze tendens zich door dan stevenen we in 2017 af op een recordomzet van dik 6 miljard euro. Uiteraard hebben valutakoersen en het weer invloed op de afzet naar bepaalde landen, maar het consumentenvertrouwen groeit, de economie herstelt zich en ook Oost-Europese landen timmeren aan de weg.

Alle schakels in de keten werken keihard om te bereiken dat de afzet groeit. Elke schakel vervult haar eigen rol in de afzetketen. Dat deze rol als gevolg van ontwikkelingen in de markt zo nu en dan wijzigt is een bekend verschijnsel en biedt, in mijn ogen, nieuwe kansen. Als iedere schakel in de keten met respect voor de andere schakels haar rol pakt, dan gaan we die 6 miljard euro aan het einde van dit jaar zeker halen!

Geef uw reactie

* verplichte velden