SLUITEN Bel ons +31 (0) 297 380 202
Exportomzet bloemen en planten overtreft met € 5,6 miljard recordverwachting

De exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland is met € 5,6 miljard iets hoger uitgekomen dan het verwachte record. Dit blijkt uit de exportstatistieken die de VGB bekend maakt. Effecten van valutaschommelingen zijn fors, bloemen deden het in 2015 structureel beter dan planten en de verschillen per afzetland zijn groot. ”Die effecten houden aan. Groothandelaren spelen daar marktgericht, flexibel en efficiënt op in”, stelt de VGB vast.
 
Een goede decembermaand, vooral bij de snijbloemen, trok de totale exportomzet met een plus van ruim 5% extra hoog op tot € 444 miljoen.
 
Records
Maand-, kwartaal- en jaarrecords zijn eind 2015 gebroken. Nooit eerder realiseerden Nederlandse bloemen- en plantenexporteurs zoveel omzetwaarde in de decembermaand. Gunstig afzetweer in de belangrijkste bestemmingen, extra handelsdagen en een hogere inkoopwaarde stuwden de omzet. In het vierde kwartaal eindigde de omzet met +6,1% fors hoger dan in 2014.
Het voorspelde jaarrecord van € 5,5 miljard eindigde afgerond op € 5,6 miljard: een stijging van +3,4%. ”Voor de sierteeltsector een bovengemiddelde prestatie van de Nederlandse groothandelaren. Inspelen op incidentele en structurele veranderingen in de wereldmarkt, toepassing van met name nieuwe ICT-technieken en voortdurend meedenken met klanten, kwekers en toeleveranciers, leggen de basis voor deze positieve ontwikkeling. En hard werken”, stelt directeur Robert Roodenburg van de VGB. De maandelijkse exporttop-10 publiceert de VGB op basis van door Floridata verzamelde statistieken.
 
'Positieve flow'
”Ondanks bijvoorbeeld de problemen met de Russische roebel is er weer een positieve flow in de bloemen- en plantenmarkt”, constateert directeur Jan de Boer van Barendsen. Dat is volgens De Boer ook te danken aan reorganisaties op bedrijfsniveau, die volgens directeur Carlo Nuijten van Dames Plants hebben geresulteerd in een sterkere focus. ”In ons geval op tuincentra als specifieke doelgroep, een groter accent op fijnmazige distributie en ook de versterkte inzet van medewerkers”, licht hij toe. Marketing Director Marcel Zandvliet van marktleider Dutch Flower Group, dat een omzetgroei realiseerde van 7%: ”In West-Europa is economisch herstel zichtbaar, waarvan bloemen en planten hebben geprofiteerd. Helaas met uitzondering van Duitsland.”
 
Effecten valuta
Zandvliet wijst ook op de effecten van valutaschommelingen. ”De verzwakte roebel drukt de Russische markt. Daar tegenover staan een gemiddeld sterkere Britse Pond en Amerikaanse dollar, waardoor de Engelse en Amerikaanse markt zijn gegroeid.” In de vijf eurolanden van de top-10 afzetbestemmingen werd nauwelijks groei gerealiseerd en in de vijf niet-eurolanden een toename van bijna 6%. In de overige landen was in 2014 nog een krimp van 8% en in het afgelopen jaar een groei van 9%. Hierdoor steeg het marktaandeel van de overige landen een vol procentpunt tot 17,5%. Dit betekent een grotere spreiding van de Nederlandse bloemen- en plantenexport.
 
Volgens de VGB-gegevens steeg de exportomzet naar Engeland met 14% tot € 925 miljoen, daar tegenover kromp de exportomzet naar Rusland met 25% tot € 169 miljoen. De Boer verwacht dat met name de effecten van de krachtiger Amerikaanse dollar door kunnen zetten. ”Dat is positief voor de Nederlandse kwekers, maar Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse producenten en leveranciers worden geconfronteerd met hogere kosten. Marktreacties worden grilliger”, verwacht hij.
Dat is op de Nederlandse markt ook de ervaring van Paul Goedegebuure van bloemengroothandel Goedegebuure & de Mooij. ”Het was een moeizaam jaar, vooral door de steeds onvoorspelbare reacties van consumenten. We hebben het wel positief afgesloten en dat geeft vertrouwen voor de toekomst. We verwachten in het binnenland weer een lichte groei.”
 
Planten blijven achter
Bij de groei van de bloemenexport met 6% tot € 3,5 miljard stokte de exportomzet van pot- en tuinplanten op nipt € 2 miljard, een krimp van 2%. De daling op Oostenrijk (- 13% tot € 130 miljoen) wordt voor het grootste deel veroorzaakt door teruggelopen plantenexport. En vooral grootafnemer Duitsland, waarvan de totale afzet vanuit Nederland met 4% daalde tot ruim € 1,5 miljard, nam minder planten af. Nuijten wijst hierbij naar de versterkte positie van veiling Rhein-Maas, vlak over de Duitse grens bij Venlo. ”Daar is het volledige Nederlandse plantenassortiment beschikbaar. De marktplaats is verlegd en de Nederlandse functie van draaischijf verandert”, stelt hij vast.
 
Draaischijf
”Hoe gaan we met FloraHolland de rol als internationale draaischijf in de bloemen en planten invullen?”, is ook voor De Boer in 2016 en de komende jaren een vraagstuk. ”Nieuwe veil- en afzetmethodes, daarover gaat het, maar ook over de ketenfinanciering die op totaalniveau volgens de veiling met € 100 miljoen moet worden teruggebracht.” Niet deze doelstelling, maar vooral de manier waarop ketenpartners dit zullen moeten realiseren is voor groothandelaren en ketenpartijen nog een grote uitdaging. De Boer: ”In de bedrijfsvoering en vooral de relatie met kwekers staan grote aanpassingen voor de boeg. Dat geeft ook kansen en ook de brancheorganisaties zullen daar op moeten anticiperen.”
 
Tabel: Top-10 bestemmingen totale exportwaarde bloemen en planten vanuit Nederland in en tot en met december 2015 in euro’s vindt u hier.
Bron: Floridata 
 

Robert Roodenburg, 14/01/2016 |