SLUITEN Bel ons +31 (0) 297 380 202
Export Australië weer mogelijk

Update 
Sinds donderdag 8 maart is er weer export mogelijk naar Australië.  Export snijbloemen is mogelijk op basis van exportinspectie met bijschrijving en gesloten verpakking. 


Bericht d.d. 1 maart 2018
De NVWA liet weten dat Austraië per 1 maart 2018 importeisen stelde aan snijbloemen die door Nederland op dat moment niet waren in te vullen. Er konden geen exportcertificaten meer afgegeven worden vanwege een ‘praktisch vrij’ norm die werd gehanteerd. Australië eiste dat snijbloemen per 1 maart 2018 ‘vrij’ zouden zijn van ongeveer 400 ziekten en plagen. 

Australië liet bovendien weten dat om aan de ‘vrij van’ eis te kunnen voldoen de volgende acties van het exporterende land verwacht werden:
A. Keuze uit:

  1. Systems approach. Kwekers moeten aantoonbaar volgens een vast protocol hun productie inrichten. Op dit moment is dat niet geregeld in NL of
  2. Begassing met Methyl Bromide voorafgaand aan export. Methyl Bromide is echter in NL niet toegelaten. of
  3. Andere behandeling voorafgaand aan export. Niet geregeld in NL.
    én
B. Export inspectie (100% van de partijen in een zending)
én
C. Eisen aan verpakking (dicht of gaas)
én
D. ‘devitalisatie’ van producten waarmee verder voort-gekweekt zou kunnen worden (stengels en stek).

Omdat op dat moment niet aan de eisen van Australië, zoals onder A genoemd, voldaan konden worden was afgifte van exportcertificaten niet mogelijk. Certificaten die voor 1 maart afgegeven waren behielden hun geldigheid. 

Matthijs Mesken , 01/03/2018 |