Voorn Sprayroses, Sk Roses en Akina winnaars VGB award Roos

Donderdag 11 april werden tijdens de jaarlijkse vakavond Roos op de Keukenhof de VGB awards Roos Tros, Roos Import en Roos Nederland uitgereikt door VGB directeur Matthijs Mesken. De jury bestaande uit inkopers van handelsbedrijven lette speciaal op de handelswaarde van de cultivars. Kwekerij Voorn Sprayroses won in de categorie Roos Tros met de variëteit ‘Tanja’. Deze trosroos werd door de handelsjury beoordeeld voor zijn mooie volle exclusieve tak.
 
Van de drie genomineerden in deze categorie eindigde twee variëteiten van Kwekerij Eldama op de tweede en derde plaats. De ‘Smashing’ doet zijn naam eer aan, aldus de handelsjury. In grote lijnen oranje maar met het gele vlammetje in de bloem een zéér aparte verschijning. Bij de ‘Sweet Flow’ roemde de jury de unieke bloemvorm en de mooie volle tak.
 
Roos Nederland
In de categorie Roos Nederland won kwekerij SK Roses met de witte Avalanche+. Deze variëteit blijft een topproduct waar de handel al jaren niet omheen kan. ‘Een unieke, mooie uniforme witte roos waar gewoon helemaal niets op aan te merken valt’. De tweede plaats was voor Kwekerij Nice2get! met ‘Maisie’. Deze variëteit viel de jury unaniem op door de prachtige vorm van de bloem en de champagne kleur. De derde plaats, de zalmkleurige ‘Adele’ van Sjaak van der Hulst Rozenkwekerij, beoordeelde de jury als uniek vanwege zijn uniforme grote knoppen en roze tinten.
 
Roos Import
Bij de geïmporteerde rozen was kwekerij Akina met de tweekleurige variëteit Rosa ‘Cubanna’ zonder twijfel de winnaar. ‘Een cultivar met mooie grote bloemknoppen en heeft met zijn grashart een erg aparte bloemvorm’, aldus de handelsjury.
Bij ‘Hurricane’ van kwekerij Kisima vielen de sprekende kleuren de handelsjury meteen op. Een aparte bloem met het ’draaiende’ hart is een waardevolle toevoeging aan het assortiment en daarom een verdiende tweede plaats. De derde plaats was voor Kwekerij Bliss met ‘Basanti’. Van de intensiteit van de gele kleur van deze roos was de handelsjury zeer onder de indruk.
 
Vakprijs
De extra Keukenhof waarderingsprijs werd dit jaar uitgereikt aan, zowel door de handels- als de Keukenhofjury aangewezen, kwekerij Meijer Roses. Dit bedrijf is al jaren in staat  om een mooi assortiment top producten op de markt te zetten.

Manon Velthuis , 12/04/2019 |