SLUITEN Bel ons +31 (0) 297 380 202
Geslaagde bijeenkomst GreenCHAINge proef koudegevoeligheid Phalaenopsis

Donderdag 28 april waren de deuren van het Qualitron 4 in Wageningen geopend voor een kijkje bij de Phalaenopsisproef in het kader van het project GreenCHAINge. Onder grote belangstelling van veredelaars, kwekers, handelaren en een substraatleverancier, presenteerde Harmannus Harkema (onderzoeker bij Food & Biobased Research) de eerste resultaten van deze proef die gericht is op koudegevoeligheid van Phalaenopsis in de keten.

De mate waarin Phalaenopsis in de praktijk blootgesteld wordt aan te lage temperaturen varieert per keten en kan flinke schade geven, meestal pas na enkele dagen zichtbaar. De proef beoogt het verkrijgen van duidelijke inzichten over de gevoeligheid bij verschillende tijdsduren en lage temperaturen, per ras en verschillende herkomsten. Bij de batches die nu in de uitstalruimte stonden, konden duidelijke verschillen worden waargenomen. Symptomen als knopval en lage temperatuurbederf van het blad waren zichtbaar bij diverse behandelingen. Op basis van de eerste twee afgeronde batches kunnen nog geen conclusies getrokken worden, maar na afronding van de proef met totaal 3 rassen van 2 of 3 herkomsten wordt een duidelijk beeld van de gevoeligheden verwacht.

Er werd ook uitleg gegeven over de ontwikkeling van een methode (een stresstest), welke de koudegevoeligheid en het kwaliteitsverloop van een partij zou kunnen voorspellen, op een snelle en objectieve manier. De resultaten van deze meetmethode gaan gecorreleerd worden met de visuele waarnemingen van kouschade. Bij voldoende correlatie kan dit een interessante methode zijn voor veredelaars, kwekers en handelaren om een batch of ras op koudegevoeligheid te screenen.
Door de bezoekers werden er onderling interessante discussies gevoerd. Zou er een parallel zijn tussen batches die tijdens transport gevoelig op kou reageren en planten die bij overgang van opkweek naar koelfase ook koelschade laten zien?  Er werd geopperd om nader onderzoek te doen naar de link tussen ethyleen en koudegevoeligheid. En er werd gesproken over de vertaalslag naar de praktijk. Hoe kan meer informatie over koudegevoeligheid bijvoorbeeld helpen bij het positioneren van planten op een kar en in de vrachtwagen?   

Na afronding van de proef worden de resultaten in een rapport verwerkt.
Voor vragen, mail Harmannus.Harkema@wur.nl

Kijk voor meer informatie over het project GreenCHAINge op www.greenchainge.com 
 

Anton Bril, 02/05/2016 |